10 tipuri de deseuri casnice si cum le putem sorta
Știați că deșeurile pot fi clasificate în categorii diferite? Mai mult, unele tipuri de deșeuri sunt reciclabile, în timp ce altele nu. Reciclarea poate fi confuză, așa că mulți nu reușesc să înțeleagă conceptul.
În primul rând, încercați să nu vă concentrați pe gunoi, ci pe deseuri casnice și pe cum le putem sorta.
Gunoiul nu are niciun scop, deșeurile însă, au însemnătate și trebuie doar sortate corespunzător.
O privire asupra producției anuale de deșeuri solide urbane, ne arată o situație îngrijorătoare, mai exact, România produce anual 267 milioane de tone de deșeuri, din care 670.000 de tone sunt deșeuri periculoase.
Datorită varietății lor, deșeurile menajere pot fi încadrate în categoria deșeurilor stradale,casnice și gospodărești, acestea neavând o definiție exactă.
În fiecare locuință în care există cel puțin un coș de gunoi, se vor produce deșeuri care trebuie sortate întotdeauna în mod responsabil.
Procesul de colectare selectivă înseamnă împărțirea tipurilor de deseuri casnice în recipiente diferite, în funcție de natura acestora, de materialul din care sunt alcătuite și de locul din care provin.
Cele mai des întâlnite materiale care formează deseuri casnice sunt:
- Hârtia – se găsește sub diverse forme, și trebuie reciclată
- Cartonul – răspândit sub formă de ambalaj, acest deseu casnic reprezintă o altă categorie importantă, cu posibilitate de reciclare enormă
- Metalul – o categorie foarte populară , în general regăsită în consumabilele ambalajelor (conservele), dar și sub multe alte forme, alcătuite de regulă din diverse tipuri de metale feroase și neferoase.
- Resturile alimentare – Acestea fac parte din categoria deșeurilor care provin din gospodării și nu numai, și sunt elemente organice apărute în urma fluxului alimentar. În această categorie putem include chiar și deșeurile lichide.
Deșeurile lichide se găsesc în mod obișnuit oriunde.
Aceste deșeuri includ apă murdară, lichide organice, apă uzată, detergenți reziduali și chiar apa de ploaie.
De asemenea, trebuie să știți că deșeurile lichide pot fi clasificate în deșeuri punctuale și non-punctuale. Toate deșeurile lichide sunt clasificate drept deșeuri sursă punctuală. Pe de altă parte, deșeurile lichide naturale sunt clasificate ca deșeuri non-puncte.
Cel mai bine este să luați legătura cu experți în sortarea deșeurilor, pentru a elimina în mod corespunzător deșeurile lichide.
- Resturile organice – În această categorie generală intră și resturile alimentare, dar în special resturile plantelor și animalelor care trebuie eliminate în siguranță.
- Resturile lemnoase – Această categorie însumează toate tipurile de deșeuri care au drept element constitutiv lemnul de orice tip și orice formă a acestuia.
- Deșeuri electrice si electronice – Acest tip de deseuri casnice înglobează deșeurile de echipamente electrice și electrocasnice, mai exact tot ce se conectează la o sursă de curent sau funcționează cu baterii.
- Sticla – Deșeu care necesită sortare fără capac, acestea se depozitează în locuri special amenajate pentru colectarea sticlei.
- Plasticul – Se găsește în numeroase forme, în aproape orice articol utilizat într-o gospodărie. Astfel că, plasticul formează deseuri casnice numeroase.
Reciclează corect plasticul!
- Spală obiectele din plastic pe care nu le mai utilizezi;
- Striveşte-le pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu;
- Depozitează-le în locuri special amenajate pentru colectarea plasticului
Deșeurile reziduale – Deșeurile reziduale sunt deșeurile care nu sunt reciclabile și trebuie depozitate în containerul NEGRU.
În această categorie întalnim:
- reziduuri de la animalele de casă/companie
- Resturile din sacul aspiratorului
- resturile de țigări
- scutecele de unică folosință
- tampoanele igienice
- șervețelele murdare
- ambalaje foarte murdare, foarte deteriorate
- seringile
- CD-uri, DVD-uri